آیا در بین نمایندگان مجلس بحث استیضاح دکتر ظریف هم مطرح شد؟
نادر قاضیپور در گفتوگو با آرمان:
افشای پشتپرده استیضاح وزرای روحانی
به گزارش خبرنگار جوان فردا به نقل ازآرمان- احسان انصاری: نادر قاضیپور به عنوان یکی از جنجالیترین نمایندگان مجلس از دوره هشتم تاکنون نمایندگی ارومیه را بر عهده دارد. این نماینده اصولگرا عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی است. بخشداری پیرانشهر و فرمانداری سردشت نیز از جمله سمتهای وی است. قاضی پور دارای لیسانس فیزیک کاربردی و فوق لیسانس مدیریت صنعتی است. به همین دلیل و به بهانه پایان مجلس نهم با وی درباره ناگفتهها و پشت پرده مجلس گذشته گفتوگو کردیم. وی با تایید این مطلب که برخی از نمایندگان از پشت پرده خط میگیرند عنوان میکند: «پس از استیضاح آقای فرجی دانا نمایندگان به صورت جدی به دنبال استیضاح آقای چیت چیان وزیر نیرو بودند. وزیر کشور، وزیر جهاد کشاورزی و همچنین وزیر صنعت و معدن نیز در دستور کار استیضاح نمایندگان قرار داشت. با این وجود هیات رئیسه مجلس که به اهداف پشت پرده استیضاحها پی برده بود، برخلاف آیین نامه مجلس استیضاحهای مطرح شده را اعلام وصول نکرد. آقای لاریجانی با برخی از استیضاحها مخالفت میکردند اما برخی برای استیضاح وزرای دولت برنامه داشتند». نماینده ارومیه همچنین با افشای پشت پرده استیضاح رضا فرجیدانا خاطرنشان میکند: «برخی از نمایندگان مجلس گمان میکردند وزرای انتخابی آقای روحانی همگی بازیچه هستند و «شاه مهره» گرداننده وزارت علوم شخص دیگری است. این نمایندگان احساس میکردند شاه مهره گرداننده وزارت علوم برادر آقای روحانی یعنی آقای حسین فریدون است. به همین دلیل تلاش داشتند به کسی رای اعتماد بدهند که از برادر رئیسجمهور حرف شنوی نداشته یا کمتر حرف شنوی داشته باشند. در نتیجه به دنبال شخصی بودند که شاه مهره باشد و تحت تاثیر دیگران قرار نگیرد و قدرت تصمیمگیری داشته باشد». در ادامه متن گفتوگوی «آرمان» با نادر قاضیپور را از نظر میگذرانید:
سخنان اخیر شما در انتخابات با حاشیههای زیادی همراه بود؟ آیا عباراتی که در آن سخنرانی به کار بردید به صورت ناخودآگاه بیان شدند یا اینکه با برنامه قبلی این سخنان را به زبان آوردید؟شما احتمال میدادید این سخنان بازتاب و واکنشهای زیادی در پی داشته باشد؟
انتشار این سخنان به صورت برنامهریزی شده بود و برخی برای انتشار این سخنان در حجم گسترده پولهای زیادی خرج کردند. بنده هیچ گونه الفاظ نامناسب در سخنرانی خود به کار نبردم، اما برخی با قطعه قطعه کردن سخنان من به حاشیهسازی در این زمینه پرداختند. بنده تا زمان تشکیل مجلس دهم در این زمینه اظهارنظر جدی نخواهم کرد اما در نخستین فرصت و در پشت تریبون مجلس تمام جزئیات و پشت پرده این مساله را بازگو خواهم کرد.
نکات مبهم درباره مجلس نهم بسیار است. یکی از این مسائل پشت پرده عدم رای اعتماد به برخی از وزرای دولت آقای روحانی بود. آیا مخالفان دولت آقای روحانی برای عدم رای اعتماد به وزرای پیشنهادی آقای روحانی برنامه داشتند؟
در این زمینه سه بحث کلی بین نمایندگان مجلس مطرح شد. نخست اینکه برخی از افراد کارآمد و متعهد هستند و باید از آنها حمایت کرد تا وارد کابینه شوند. دوم اینکه نمایندگان نسبت به وزارتخانههای با اهمیت حساسیت بیشتری داشته باشند تا یک وزیر قوی برای آن انتخاب شود. بیشترین تاکیدها نیز روی سه وزارتخانه آموزش و پروش، علوم و تحقیقات فناوری و فرهنگ و ارشاد بود. نکته سوم این بود که نمایندگان به دنبال کسانی بودند که خط قرمز نظام را رعایت کنند و همچنین در اتفاقات سال۸۸ حضور نداشته باشند.
یکی از چالشهای مهم مجلس نهم انتخاب وزیر علوم و استیضاح دکتر فرجی دانا بود. آیا مخالفان دولت تلاش داشتند با چنین رفتاری برای آقای روحانی خط و نشان بکشند؟
برخی از نمایندگان مجلس گمان میکردند وزرای انتخابی آقای روحانی همگی بازیچه هستند و «شاه مهره» گرداننده وزارت علوم شخص دیگری است.
منظور این نمایندگان چه کسی بود؟
این نمایندگان احساس میکردند شاه مهره گرداننده وزارت علوم برادر آقای روحانی یعنی آقای حسین فریدون است. این نمایندگان تلاش داشتند به کسی رای اعتماد بدهند که از برادر رئیسجمهور حرف شنوی نداشته یا کمتر حرف شنوی داشته باشند. به همین دلیل به دنبال شخصی بودند که شاه مهره باشد و تحت تاثیر دیگران قرار نگیرد و قدرت تصمیمگیری داشته باشد. از سوی دیگر برخی از نمایندگان به دنبال این بودند که جامعه اسلامی دانشجویان و تشکلهای دانشجویی ولایتمدار کوبیده نشوند و جای خود را به تشکلهای دیگر سیاسی ندهند.
صندلی شما در مجلس در سمت مخالف اعضای جبهه پایداری است به شکلی که این عده در یک طرف مجلس بودند و شما در طرف دیگر صحن قرار داشتید. با این وجود آیا در طول مدت نمایندگی خود با اعضای جبهه پایداری هم مشورت میکردید یا با آنها هماهنگی انجام میدادید؟
خیر؛ بنده در طول مجلس هشتم یکی از نمایندگانی بودم که با مشی و افکار اعضای جبهه پایداری موافق نبودم و در مقابل آنها ایستادگی میکردم.
در طول دوران نمایندگی آیا سخنان پشت پرده یا درگوشی اعضای جبهه پایداری که در تصمیمات مجلس تاثیرگذاشته باشد نشنیدید؟
خیر؛ اعضای جبهه پایداری اصلا جرات نداشتند به من نزدیک شوند. بنده نمایندهای مستقل هستم و تلاش میکنم تحت تاثیر جریانهای سیاسی مجلس قرار نگیرم.
اعضای جبهه پایداری برای اجرای برنامههای خود در مجلس از چه راههایی استفاده میکردند؟هدف این جریان از برهم زدن فضای مجلس چه بود؟
اعضای جبهه پایداری به دنبال شکستن ریاست مجلس بودند و تلاش میکردند قبح آقای لاریجانی را در مجلس بشکنند. این عده تمایل داشتند شخص دیگری به جز آقای لاریجانی ریاست مجلس را برعهده داشته باشند. به همین دلیل در برخی از انتخابات هیات رئیسه تلاش میکردند نمایندگان را به سمت شخص دیگری به جز آقای لاریجانی متمایل کنند. البته از این نکته نیز نباید غافل شویم که اعضای جبهه پایداری همدیگر را قبول نداشتند و در مورد مسائل مهم نمیتوانستند به اتفاق نظر برسند.
در مجلس نهم موضوع استیضاح کدام یک از وزرای دولت آقای روحانی مطرح شد؟
پس از استیضاح آقای فرجی دانا نمایندگان به صورت جدی به دنبال استیضاح آقای چیت چیان وزیر نیرو بودند. وزیر کشور، وزیر جهاد کشاورزی و همچنین وزیر صنعت و معدن نیز در دستور کار استیضاح نمایندگان قرار داشت. با این وجود هیات رئیسه مجلس که به اهداف پشت پرده استیضاحها پی برده بود برخلاف آیین نامه مجلس استیضاحهای مطرح شده را اعلام وصول نکرد. آقای لاریجانی با برخی از استیضاحها مخالفت میکردند اما برخی برای استیضاح وزرای دولت برنامه داشتند.
آیا در بین نمایندگان مجلس بحث استیضاح دکتر ظریف هم مطرح شد؟
خیر؛ من چنین موضوعی را از نمایندگان نشنیدهام.
مخالفان دولت به دنبال طرح سوال از رئیسجمهور نرفتند؟
خیر؛ در این زمینه نیز هیچ اقدامی صورت نگرفت.
آقای حدادعادل چه نقشی در مجلس نهم داشتند؟
آقای حدادعادل از ابتدا به دنبال ریاست مجلس نهم بود و هنگامی که نمایندگان از آقای لاریجانی حمایت کردند ایشان بیش از اینکه به طرحها و لوایح رسیدگی کنند بیشتر به مسائل سیاسی توجه میکردند. آقای حدادعادل عدهای را اطراف خود جمع کرده بود که پس از مدتی شکل منسجمی به خود گرفتند و در تصمیمات مجلس تاثیرگذار بودند.
این گروه منسجم که حول آقای حدادعادل تشکیل شده بود چه ارتباطی با اعضای جبهه پایداری داشت؟
در این زمینه من اطلاع دقیقی ندارم اما به نظر میرسید این دو گروه با یکدیگر بیارتباط نیستند.
آیا در طول مجلس نهم موضوع پایان ریاست آقای لاریجانی در بین نمایندگان مطرح شد؟
بله؛ عدهای تلاش میکردند آقای لاریجانی رئیس مجلس نباشد و به جای ایشان آقای حداد عادل رئیس مجلس شود.
شما با ریاست آقای لاریجانی برمجلس دهم موافقید؟
بله؛ صددر صد با ریاست ایشان موافق هستم.
اگر آقای عارف به ریاست مجلس برسند واکنش شما چه خواهد بود؟
در چنین شرایطی من به شکل جدید فکر میکنم و تلاش میکنم بهترین تصمیم را در این زمینه اتخاذ کنم. من یک نماینده مستقل هستم و رویکرد وسبک خاص خود را دارم. به همین دلیل تلاش میکنم سبک خود را در مجلس دهم نیز در پیش بگیرم.
شما عضو فراکسیون رهروان ولایت بودید. هنگامی که متوجه شدید افرادی مانند کاظم جلالی و بهروز نعمتی در لیست انتخاباتی اصلاحطلبان قرار گرفتند چه احساسی داشتید؟
به نظر من این افراد کار بدی کردند. انسان باید محکم باشد. این عده به جای اینکه در این طرف رودخانه قرار بگیرند به طرف دیگر رودخانه رفتند و روی مواضع خود ایستادگی نکردند. به نظر من هنگامی که این افراد احساس کردند نمیتوانند در لیستی که اعضای جبهه پایداری درآن قرار دارند حضور داشته باشند باید یک لیست مستقل به سرلیستی آقای لاریجانی ارائه میکردند.
نظر شما درباره مواضع علی مطهری در مجلس چیست؟
آقای مطهری یک نماینده مستقل هستند که بیش از آنکه به طرحها و لوایح رسیدگی کند به مسائل سیاسی توجه میکند. نخستین وظیفه یک نماینده قانونگذاری است و مسائل سیاسی و نظارتی در اولویتهای بعدی مسئولیت نمایندگی است. با این وجود معتقدم وجود امثال آقای مطهری در مجلس بسیار مفید است. وجود چنین نمایندگی سبب تضارب بیشتر آرا و پویایی مجلس میشود.
تصمیمات مجلس به چه میزان تحت تاثیر لابیهای پشت پرده است؟
بنده این مساله را تایید میکنم که برخی از نمایندگان مجلس از پشت پرده خط دهی میشوند و با پشت پرده در ارتباط هستند.
شما یکی از شاکیان پرونده احمدینژاد بودید. چرا زمانی که احمدینژاد حاضر نشد در دادگاه حاضر شود سکوت کردید؟
بنده در این زمینه از تریبون مجلس صحبت کردم و به این اقدام انتقاد کردم. احمدینژاد گمان میکرد از هنگامی که به ریاستجمهوری رسیده است میتواند رفتار فراقانونی داشته باشد. این در حالی است که رئیس دولت باید از همه بیشتر خود را به اجرای قانون متلزم بداند.
هدف برخی نمایندگان از تشکیل کمیسیون برجام چه بود؟
اگر دولت برجام را به صورت لایحه به مجلس تحویل میداد مجلس میبایست برجام را تایید یا رد میکرد. اگر برجام مورد تایید مجلس قرار میگرفت دست دولت برای اجرای سیاستهای خود در دوران پسا برجام باز میشد اما درغیر این صورت دولت در اجرای برنامههای خود با مشکلات زیادی مواجه میشد. با این وجود هنگامی که کمیسیون ویژه برجام تشکیل شد مجلس نه برجام را رد و نه تایید کرد و بلکه زمان و مکان آن را مشخص کرد وبرای آن چارچوب و خط مشی تدوین کرد.
ارزیابی شما از مدیریت آقای لاریجانی در مساله برجام چیست؟
آقای لاریجانی به عنوان رئیس مجلس در مساله برجام منفعت مردم و نظام را در نظر گرفتند و عملکرد قابل قبولی در این زمینه داشتند. برخی با استناد به عملکرد آقای لاریجانی در روز تصویب برجام گمان میکنند ایشان از پشت پرده برای تایید برجام خط میگرفتند که به نظر من این مساله به هیچ عنوان صحیح نیست. قبل از تصویب برجام همه مسائل درباره برجام در کمیسیونهای مختلف و همچنین فراکسیونهای مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته بود و هیچ گونه شک و شبهه ای در اراده نمایندگان برای تصویب برجام وجود نداشت. نکته دیگر اینکه مدیریت مجلس کار بسیار سختی است و اداره کردن طیفهای مختلف سیاسی که دغدغههای متفاوتی دارند کار دشواری است که آقای لاریجانی به خوبی از عهده آن برآمده است.
شما در انتخابات ریاستجمهوری به چه کسی رای دادید؟
من به آقای روحانی رای ندادم بلکه به آقای قالیباف رای دادم. با این وجود به دلیل اینکه حکم ریاستجمهوری را رهبر معظم انقلاب تنفیذ کردند هیچ گونه بیاحترامی به دولت آقای روحانی نکرده و در آینده نیز نخواهم کرد. بنده در انتخابات ریاستجمهوری سالهای۸۴و۸۸ به احمدینژاد نیز رای ندادم. به نظر من تفاوت مهم روحانی و احمدینژاد در این بود که احمدینژاد به دنبال ژنرال و سرلشکر نبود بلکه به دنبال سرباز صفر بود. وی حتی به دنبال سرجوخه نیز نبود و هیچ گونه مخالفت با تصمیمهای خود را برنمیتابید. با این وجود آقای روحانی به دنبال لردهای جامعه است و بیشتر به طبقات ثروتمند جامعه توجه میکند.