نقشه خطرناک باکو برای ایران / چرا احداث کریدور زنگزور، ایران را به خطر می اندازد؟
:نقشه خطرناک باکو برای ایران / چرا احداث کریدور زنگزور، ایران را به خطر می اندازد؟ جمهوری آذربایجان عزم خود را جزم کرده که به هر قیمتی، احداث کریدور زنگزور را نهایی کند؛ اما این کریدور چیست و چرا احداث آن، پایگاه خبری «انتخاب»: جمهوری آذربایجان عزم خود را جزم کرده که به هر قیمتی، […]
:نقشه خطرناک باکو برای ایران / چرا احداث کریدور زنگزور، ایران را به خطر می اندازد؟
جمهوری آذربایجان عزم خود را جزم کرده که به هر قیمتی، احداث کریدور زنگزور را نهایی کند؛ اما این کریدور چیست و چرا احداث آن،
پایگاه خبری «انتخاب»: جمهوری آذربایجان عزم خود را جزم کرده که به هر قیمتی، احداث کریدور زنگزور را نهایی کند؛ اما این کریدور چیست و چرا احداث آن، عواقب خطرناکی شبیه از دست رفتن کنترل تنگه هرمز برای ایران خواهد داشت؟
زنگزور نام منطقهای پر مناقشه در قرهباغ است که طی عهدنامه گلستان در سال ۱۸۱۳ از ایران جدا شد. این منطقه هم اکنون بخشی از خاک ارمنستان است
بعد از جنگ قره باغ در سال ۲۰۲۰، باکو درصدد ایجاد یک کریدور با داشتن حق حاکمیت یعنی دسترسی نامحدود، بدون هیچ پست ایست بازرسی ارمنی در خاک ارمنستان است تا بتواند نخجوان را به سرزمین اصلی خود متصل کند.
این کریدور همچنین بخشی از یک پروژه حمل و نقل بزرگ است که جمهوری آذربایجان را به استانبول و متعاقب آن ترکیه را به آسیای میانه یا آنچه که این دو کشور آن را دنیای ترک مینامند، متصل میکند.
این کریدور دقیقا از مرز ایران با ارمنستان رد میشود، که اجرایی شدن آن به معنی حذف ایران از ژئوپلیتیک قفقاز است.
از طرفی این اقدام میتواند مقدمه اشغال استان سیونیک ارمنستان هم باشد؛ استانی که کریدور زنگزور از آن عبور میکند. تمام مرز ایران و ارمنستان در محدوده استان سیونیک قرار دارد و الحاق این استان به جمهوری آذربایجان، به معنای حذف کامل مرز ایران و ارمنستان خواهد بود.
ولی مساله به همینجا ختم نخواهد شد؛ با توجه به مواضع، رفتارها و اقدامات حکومت باکو، احتمالا بعد از اجرایی شدن این کریدور ماجراجوییهای آنها علیه تمامیت ارضی ایران وارد مرحله جدیدی خواهد شد.
در حالی اکثریت مردم قفقار ریشه و تبار ایرانی دارند، ولی ضعف در کار رسانهای و تبلیغاتی باعث شده که روایت وارونهای از هویت و تاریخ منطقه توسط عوامل اسرائیلی و ضد ایرانی مانند خانم برندا شیفر، برندا شیفر، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و مشاور ارشد بخش انرژی بنیاد دفاع از دمکراسیها، برساخته شود.
واقعیت این است که برخلاف مواضع دیپلماتیک حکومت باکو که تاکید دارد حساسیتهای ایران را درک میکند تلاش برای حذف ایران از ژئوپلیتیک قفقاز کاملا جدی است و این پروژههای پان ترکیستی با حمایت جدی اسرائیل برای انتقام از ایران انجام میشود.
زیرا اسرائیل معتقد است از طریق ایران توسط گروههای نیابتی محاصره شده است به همین دلیل براساس استراتژی «کشتن با هزار ضربه چاقو» سعی دارد ایران را محاصره کرده و تحت فشار دهد.
همکاری اسرائیل و باکو در حوزه نظامی فراتر از فروش تسلیحات است. متخصصان اسرائیلی همچنین در آموزش کارشناسان نظامی حکومت باکو برای استفاده از تسلیحات مختلف، توسعه روشهای سازمانی و تدوین دکترین نظامی مشارکت دارند.
در جنگ ۲۰۲۰، باکو استفاده نوآورانه از تسلیحات اسرائیل و ادغام پهپادهای ترکیه و اسراییلی و همچنین استفاده از پهپادهای جدید را در دستور کار قرار داد.
بنابراین به نظر میرسد ایجاد این کریدور اسم رمزی است که در ورای آن اقداماتی علیه ایران شکل گرفته؛ زیرا هم به اهداف توسعه طلبانه ترکیه و باکو کمک میکند و هم اینکه منجر به تضعیف ایران به عنوان دشمن اصلی اسرائیل میشود.
علی اف سال گذشته گفته بود راهرویی که قرار است از اینجا بگذرد، کل جهان ترک را متحد خواهد کرد. مواضعی که در ن